НАП да затегне фискалния контрол върху доставките на селскостопански стоки, риба

...
НАП да затегне фискалния контрол върху доставките на селскостопански стоки, риба
Коментари Харесай

НАП ще следи всяка доставка над 300 кг. на селскостопански стоки и горива

НАП да затегне фискалния надзор върху доставките на селскостопански артикули, риба и горива.

Това предлага Министерството на финансите в проектозакон за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния кодекс, оповестен за публично разискване до 5 декември.

Предвижда се производителят или търговецът да заявява в Национална агенция за приходите съответни данни за всеки транспорт на артикули с висок фискален риск, без значение дали е експорт или импорт в границите на Европейски Съюз или доставка навътре в страната .

В листата на стоките с висок фискален риск влизат праскови, кайсии, пресни череши, сливи, ягоди, грозде, дини, киви, ябълки, домати, картофи, пипер, краставици, лук, тиквички, цитрусови плодове, банани, маслини, кафе, както и месо от наедрял рогат добитък, свинско, заешко, агнешко и пилешко. Включени са още разнообразни типове риба, морски блага, ядки, както и горива.

Всеки производител или търговец ще заявява данните на доставката посредством електронна услуга на Национална агенция за приходите, която ще дава неповторим номер за всеки обособен транспорт, само че не по-рано от 7 дни преди той да стартира. За задачата ще се изисква квалифициран електронен автограф. Купувачът също ще удостоверява пред Агенцията, когато получи стоките.  Ако те са с тегло до 300 кг и на стойност до 3 000 лева без ДДС, доставката не би трябвало да бъде декларирана. 

Който не извърши новите отговорности или заявява погрешни данни, ще бъде санкциониран с 40 на 100 от цената на стоките, само че не по-малко от 5 000 лева

В приложената към законопроета предварителна оценка на въздействието се показва, че задачата му е да усъвършенства противодействието против измамите, свързани с налог върху добавената стойност, както и възможностите за укриване и невнасяне на налози и отклоняване от данъчно облагане.

Според финансовото министерство препоръчаните промени ще имат позитивен резултат върху дребните и междинни предприятия, защото ще намалят времето за обслужване на клиентите от администрацията и ще обезпечат на предвидимост и бистрота във връзка с покупко-продажбите сред лицата в действително време.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР